Pages

Monday, 12 October 2009

Stroke attack!!!


Salam smua...
semalam...sibuk sungguh kami...sebab semalam ada byk jugak kena attend open house...mula2 tu depan rumah ada kenduri...so..smua activity open house kena tunda selepas jam 3pm...jiran kena diutamakan ye tak...
So...the next destination...was Kota Damansara...rumah member ayah..pastu shoot terus gi Sri Damansara plak rumah mak Ni..sini ada nasi dagang arini..durian mmg acara wajib family ku...nasib la..i sorang saja yg tak leh telan buah azimat ni..yg lain smua hantu durian..dh mcm cerita Upin & Ipin...
Lepas selesai rumah Mak Ni..kami pegi rumah Pak Nay plak kat Sentul...jalan saja...smua ni dgn satu tujuan..mengisi perut..tak sudah2..
Balik dari rumah Pak Nay...layan my Jenerals nak makan ice cream sgala...dah lewat malam baru la jejak rumah...penatnya la...
Cerita kami tak abis takat tu saja...dah la baru lena dlm pukul 2 am mcm tu tetiba pukul 4am ayah terdengar ada org panggil dia mamai2 pegi selak curtain ingat ada org panggil kat gate panggil dia...time tu i tersedar..tanya dia kenapa..dia kata dgr org panggil sayup2 aje...suruh dia tgk pintu...tengok2 Pak Su..dah terduduk depan pintu...separuh badan dh tak boleh nak gerak...dalam kelam kabut tu..tegosok2 mata tengok dia dh bepeluh2...Pak Su cakap dia kena stroke kat ayah...nasib baik Pak Su ni masih ada banyak usaha..nak turun tangga sendiri. jugak la dia...sebab kalau nak angkat mmg tak terdaya...
I dah lompat pegi bilik air....cari purse..handphone sgala..ayah dah turun bawah kejutkan Ita suruh tengok my Jenerals...smau kami dok terpingga2 lagi time tu
Dah siap ayah kena masukkan keta dulu sebab pak Su dh tak leh gerak..maybe sebab dia dh penat..
Ayah usaha jgk nak angkat dia papah dia..last2 heret Pak Su masuk keta nak pg hospital...
Siap tu...terus pegi..the nearest..DEMC..sampai sana..terus masuk emergency room...the doctor kata Pak Su kena attack stroke sebab hypertension terlalu tinggi nearly 200/90 kalau tak silap
Doctor suggest Pak Su kena buat Ct Scan..before that...doctor bg ubat dulu utk turunkan hypertension dia....so..dia refer kami kat SMC...still the same problem nak transport Pak Su...nak tunggu ambulance with strecher lambat
so kami decide bawak sendiri ke SMC lagipun bukan jauh sangat..sampai sana...terus doctor check skali lg...doctor ke...paramedic dia tak sure la...so..nak tanya kami yg tengah panic ni pun susah..so dia call balik DEMC tanya progress pak Su tadi mcmana..ubat apa dh bg sgala...
Subuh tu jgk Pak Su bt Ct Scan...comfirm ada bleeding kat kepala Pak Su..ada urat putus..so...diaorg refer kat Neurosurgeon expert Dr. Zurin..dia ni visiting doctor dari DMC..pagi tu ye la kan..ari ahad plak tu..dia dtg dlm pukul 7am...nasib baik dia tinggal kat Section 9, Shah Alam saja...dia check..dia kata Pak Su tak perlu operation..boleh cure bleeding tu dgn medication...alhamdulillah
Tapi lepas tu 3 ari Pak Su admitted kat ICU ward...doctor nak tgk progress dia...alhamdulillah sebab ari ke2 dia dh boleh gerak kaki dia...tapi dia tak cuba bejalan lagi..tapi sekurang2 nya..tu dh good signkan??
Alhamdulillah lepas 3 hari dua doctor yg jaga Pak Su..Dr. Zurin & Dr. Shuguna puas hati dan lepas Pak Su kat ward..lega skit
Sekarang ni pak Su dh kena attend physio theraphy...dietition sgala...kena practise bejalan balik...tapi kesian dia..sebab kejap2 pening...takut pitam..tapi doctor kata tu normal sebab badan baru nak function as normal..surely will takes some times...so..sabar ye
So...beberapa hari ni..kami adalah dalam mode BUSY..pagi petang so...nak tulih panjang2 kena amik masa...doakan yg terbaik utk smua...
Oo ye sebab kami skrg mode BUSY..masak arini cuma ada ayam pedas manis..sama ikan masak pes sangai...sudi2 kan lah ye...

1 comment:

blogresipi said...

Kak Emil..Lama dah ikan bawal tu dok hidang... tak mo ganti lauk lain ke? hehehe